Den perfekta jordkvalitén för häckväxter

Våra häckplantor odlas i humusrik sandjord

På vår holländska odling gör vi stora investeringar för ett friskt och aktivt liv i jorden. När allt kommer omkring, desto bättre skick i marken, desto bättre mår våra häckplantor. Vi använder även specialutbildade jordexperter som varje år granskar jorden på våra odlingsfält så att plantorna inte ska få för lite näring. Men så jämn näringsbalanssom vi har i jorden på våra odlingsfält, så ojämn kan näringsbalansen i jorden vara i trädgården hos våra kunder. Hur kan du säkert veta att din häck får den absolut bästa förutsättningen för att växa sig stark och fin?

Krukjord eller planteringsjord

Vilken jord är nu den bästa? Det har hänt att jag haft kunder som frågat om de kan plantera sin häck i vanlig krukjord. Det är inte något jag rekommenderar eftersom näringsämnena försvinner snabbt. Dessutom är krukjorden väldigt luftig och det är svårt att få större plantor att stå kvar rakt i diket. En bra jord av hög kvalitet innehåller alla viktiga material och näringsämnen. Billig jord innehåller oftast inget material som binder vatten (humus, torv eller kokosfiber), vilket kan innebära att växterna inte överlever. Jag rekommenderar planteringsjord. Denna blandar du ungefär 50/50 med din befintliga jord. Såvida inte du vet att den befintliga jorden inte är lämplig att plantera i. Men eftersom det finns så många olika jordsorter i Sverige råder jag alltid kunden att också fråga där de köper jorden vilken jord just det leverantören säljer som är bäst för de plantorna kunden har beställt.

Det säkra före det osäkra

I vissa fall rekommenderar jag kunden att ta det säkra före det osäkra. Till exempel om häcken ska planteras i ett nybyggt område. Det är vanligt förekommande att jordens struktur här inte är att föredra eftersom jorden har blivit uppgrävd flera gånger. Marken behöver flera år på sig för att återställa strukturen i jorden. Därför är det vanligt att plantor i en nybyggd trädgård får det svårare att överleva. I dessa situationer råder jag alltid kunden att gräva ett extra djupt och brett dike så att plantorna får bra grund runt omkring sig för att kunna växa bra. På detta sätt undviker du att häcken blir missfärgad eller dör inom kort.

Fukthållande och humusrik jord

Om du bestämmer dig för att använda en bra gödslad planteringjord kan det vara bra att ta kontakt med ett lokalt företag som kan tillhandahålla jord. De har ofta fler jordsorter och du kan få större partier jord levererat i stället för de relativt små säckar du kan köpa hos ditt lokala trädgårdcentra. Om du kontaktar en jordleverantör kan du informera dem om att du vill ha en humusrik jord med dessa egenskaper:

· Gödslad planteringsjord med 2-5% humus

· Jord med ett PH mellan 5 och 6

Om toppskiktet innehåller flera organiska ämnen, leder det till att olika organismer börjar ”arbeta” i jorden och stimulerar växterna så att de växer på ett naturligt sätt. Olika mögelsorter, bakterier, mask etc. Dessutom innehåller dessa organiska rester en bred skala av näringsämnen som plantorna behöver. Markens fuktreglering påverkar det organiska materialet på 2 sätt:

1. Jorden släpper lättare igenom vatten (vattnet spolas inte bort med en gång: i lera som små bäckar som tar med sig näringsämnen, på sand direkt in i djup jord tillsammans med näringsämnen, vilka inte längre kan nå växter då)

2. Förmågan att spara fukten i jorden förbättras betydligt. Man behöver bara vattna lite när det är torrt. När det regnar/snöar mycket absorberar jorden vätskan, samtidigt som jorden förblir luftig och fortfarande släpper igenom vatten. Alltså: humusrik och fukthållande jord.

Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson

Den perfekta miljön i jorden

Kompost och organiskt material är inte detsamma som humus. Det blir till humus först när växtens fibrer helt och hållet förtärts. Det kan dröja flera år. Dessa fibrer förvandlas slutligen till stabila kemiska föreningar, i vilka de flesta näringsämnen som växter behöver för att växa finns och som gradvis och mycket länge finns tillgängliga för växtrötterna. Även därefter spelar olika mögelsorter och bakterier och andra små organismer en stor roll.

Jord som ständigt är i bra kondition

Genom att 2 gånger om året använda kompost och organisk gödsel i din trädgård får du bra trädgårdsjord: rik på dött växtmaterial i alla förtäringsfaser, med de levande organismer som hör hemma där och gör sin del av arbeteoch gradvis mer och mer humus. På så sätt skapas den mörka, luckra, perfekta fukthållande matjorden som en grönsaksodlare drömmer om för rik skörd och friska växter. Därför råder jag våra kunder att använda sig av vår speciellt utvecklade häckgödsel minst 1 men helst 2 gånger per år. Det är enkelt, tillsätt en handfull korn per planta, strö ut detta under plantan och kratta ner det i jorden. Bästa tillfället att t göra detta är efter en regnig dag när jorden är ordentligt fuktig. När du köper en ny häck av oss skickar vi alltid med gratis jordförbättrare som räcker till den första växtsäsongen.

Har du frågor eller synpunkter? Låt mig gärna veta detta. Fann du den här artikeln användbar? Hjälp oss då gärna att dela denna via social media.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.