Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd.
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller nästintill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbokshäck
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Syrenhäck
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Hem Blogg Växter Sommarskötsel
Automatisk bevattning
Det viktigaste att tänka på nu när vi går mot varmare tider och häckväxterna håller på att etablera sig, är att vattna ordentligt. Utan vatten växer inga växter och även om du från början känner att du absolut kan vattna själv, så inser de flesta efter några veckor att det är mer jobb än du först trott. Eftersom det kan dröja upp till två veckor innan vattnet nått alla delar av plantan, ser du inte alltid att plantan har vattenbrist. När plantan väl är blek är du redan sent ute. Hellre mer vatten än mindre. För att säkerställa att din häck aldrig kommer att torka ut, är det bäst att använda sig av droppslang och automatiskt bevattningssystem med timer. Den ger dig även frihet att resa bort utan att behöva oroa dig för hur det ska gå med växterna.
Hur mycket vatten är lagom?
Det är väldigt svårt att kunna svara på exakt hur mycket man måste vattna, allt beror på jordmån, växtläge, klimat och annat. Men du kan testa dig fram som man gör med krukväxter som står där hemma i fönstret. Stoppa ner fingret några centimeter i jorden och känn efter om det är fuktigt. Om det inte är det kan du vattna. Man kan utgå från att vattna tre gånger i veckan och helst nattetid, exempelvis 23-06 på morgonen. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. Hellre vattna ordentligt mer sällan, än lite åt gången men väldigt ofta. Under torra perioder behöver du vattna mer än under svala.
Bilden visar Thuja som insynsskydd.
Gödsel - Organisk startpaket
För att din häck ska få den bästa möjliga starten är det bra att gödsla din häck vid plantering. Men se till att använda färdigbrunnen gödsel och ge heller aldrig mer gödsel än vad som är rekommenderat eftersom detta kan resultera i att dina plantor skadas. Plantinavia har skapat ett organiskt startpaket, det är en blandning av näringsämnen som ger en perfekt start för dina plantor. Det är två olika sorter som man kombinerar för att förbättra det nödvändiga livet i marken. Båda dessa gödselmedel är 100% vegetabiliska och ger din nya häck den boost den behöver för att etablera sig och växa vidare. Att använda dessa i samband med Plantinavias planteringsjord är det absolut bästa.
Förlängd garanti
Om du använder dig av droppslang, automatisk timer, Plantinavias planteringsjord och vår gödsel är risken att dina plantor inte överlever nära noll. Därför erbjuder vi nu alla som vill köpa de fyra produkter, en förlängning av garantin med tre månader. Då får du fem månaders full garanti. Alla produkterna hittar du i webbshoppen där du beställer dina häckväxter.
Trimning då?
Häckplantorna mår bra av att klippas ofta, det gör att häcken blir tätare. Vi brukar rekommendera att man klipper häcken två gånger per år. Har man en nyplanterad häck ska man inte klippa häcken för mycket. Du kan trimma häckväxterna med en sekatör för att forma till lite, men se till att verktyget är rent och vasst.
Tips och trix
Vi på Plantinavia har tagit fram en kostnadsfri Thujaguide för dig som ska till att plantera, eller är intresserad av att lära dig mer om hur man anlägger en häck. I den kan du läsa om hur du förbereder växtplats, planterar och mycket annat. Vi är också mycket måna om att våra kunder ska veta att vår service fortsätter långt efter att du fått dina växter levererade, du kan alltid vända dig till oss med förfrågningar eller råd. Du kan ringa vårt gratisnummer 020 117 771 så kommer du få hjälp av mig, Therese Hermansson som är kundtjänstansvarig.
Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson
0 växter
Inga produkter i varukorgen.
0 kr