Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd.
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller nästintill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbokshäck
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Syrenhäck
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Hem Blogg Växtguider Att anlita en trädgårdsmästare
Hur förbereder du för häckväxterna?
Ibland hör kunder av sig och frågar exakt vad som behövs göras när de ska plantera sin nylevererade häck. Därför har vi tagit fram gratisguiden “Ge din nyplanterade Thujahäck den bästa möjliga starten”, som tar dig igenom alla steg. Ladda ner den här.
Låt proffset ta hand om planteringen
Känner du av någon anledning att du vill leja bort planteringen så går det utmärkt att göra det! Plantinavia har ett nätverk av trädgårdsmästare som vi har ett tätt samarbete med. De har hjälpt många nöjda kunder som av någon anledning inte har kunnat göra hela planteringsjobbet själv. Du kan kontakta oss på Plantinaviaså hjälper vi dig att komma i kontakt med en trädgårdsmästare i ditt område.
Våra trädgårdsmästare
Vi samarbetar bara med professionella trädgårdsmästare som är utbildade och kan allt om växter och plantering. Många undrar om det är värt pengarna, tänk då på att plantera en häck är en investering som ska hålla i minst 20-25 år. Då är det bra att se till att jobbet blir ordentligt utfört för att häcken ska få en bra start i din trädgård.
Vanliga fel
Det är mycket att tänka på och mycket som kan gå fel om man exempelvis är oförsiktig eller slarvar med planteringen. Först och främst är plantan extra känslig när den är uppgrävd, de ska hanteras varsamt och inte slängas runt. Särskilt rotklumpen är känslig för skador om den exempelvis dunsar mot marken. Det som kan hända är att rotningsprocessen saktar ner eller avstannar till växten har hämtat sig.
Fel djup eller bredd
Andra vanliga fel man kan göra är att gräva ett planteringsdike som inte är tillräckligt brett eller djupt. Det räcker med att man råkar plantera 10-15 cm för djupt, då kommer inte häckväxterna att trivas lika bra.
Dålig jord
Eller att man inte kollat upp vad man har för jord och planterar häcken i dålig jord som leder till att växterna dör. Du bör kolla upp vad du har för jordtyp i din trädgård. Lär dig mer om det här. Är jorden ok behöver du bara blanda upp med planteringsjord som är extra näringsrik. I annat fall kan du behöva jordförbättra.
Vårt bästa tips
Många klarar av att plantera sin häck och allt går jättebra, men är du det minsta osäker eller inte vill göra det själv. Anlita en trädgårdsmästare! Om du väljer en av våra trädgårdsmästare så ger vi dig längre garanti eftersom vi då kan vara säkra på att de blivit planterade på ett korrekt sätt.
De ger dig dessutom ett mer fördelaktigt pris då vi har ett långsiktigt samarbete med dem.
Vid eventuella frågor går det bra att ringa mig,Therese, på kundservice tel 020 117 771, så kan jag hjälpa till att räta ut eventuella frågetecken. Ha det gott!
Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson
0 växter
Inga produkter i varukorgen.
0 kr