0
  • Avenbokshäck

Plantera Avenbokshäck? Prisvärd Avenbok till din Häck!

Allt finns hemma för leverans inom en vecka.

PASSAR AVENBOK SOM HÄCK?

Avenbok misstas ofta för en vanlig bok, särskilt vintertid. Både blad och knoppar liknar varandra, men de är inte ens släkt med varandra. Avenbok tillhör samma familj som björk och hassel. Som namnet antyder är den mest känd som just häckväxt. Även fast den är lövfällande behåller den bladen ganska länge så att den även vintertid ger visst insynsskydd, till skillnad mot andra lövfallande häckar.

Många finner bokhäcken bättre eftersom det är tätare, men avenbok växer snabbare. Lyckligtvis växer detta lilla träd med sin slingrande stam även fritt i naturen. Dess grenar växer vanligtvis ganska rakt uppåt och tunga grenar växer därför ofta tillsammans med stammen. Den gråa barken på äldre plantor är oftast full av vackra silverfärgade linjer.

NÄR BLOMMAR AVENBOK?

Den ganska diskreta blomningen äger rum i april och maj. I juni kommer frukten som är en liten nöt. Den byter färg i takt med årstiden och skiftar från ljust grön till vackert gulorange. Avenboksträ används för produktion av kugghjul, på grund av dess otroligs hårdhet.

VILKEN JORD ÄR BÄST FÖR AVENBOK?

Avenbok trivs i de flesta jordar, så länge det är tillräckligt fuktigt. Det är viktigt att ge extra vatten i de torra perioderna, särskilt när den är nyplanterad. Avenbok är inte speciellt känslig och passar i de flesta växtzonerna, men den kan bli kal undertill om den står på en plats med för lite ljus.

HUR BESKÄR JAG AVENBOK?

Det är bäst om du beskär avenbokshäcken två gånger per år. Klipp endast i juli, augusti eller september. Det är även nödvändiga att gödsla häcken, detta kan du göra under våren eller i slutet av augusti.

Avenboks-guide-blog