0
  • Tujahäck

Plantera Tujahäck? Prisvärd thuja till din häck!

Allt finns hemma för leverans inom en vecka.

Thujan är alltid grön, också vintertid och den ger direkt insynsskydd. Tujahäcken planteras oftast på våren eller i september och oktober.

Vad gäller underhåll så är det viktigt att vattna den ordentligt, speciellt första året. När thujan väl har rotat sig är extra vatten endast nödvändigt vid riktigt torrt väder. Att använda en droppslang är den absolut bästa lösningen så att vattnet kommer ända ned till rötterna.

Vi erbjuder 3 sorters tujahäckar: tujahäck smaragd, tujahäck brabant , gul thuja eller jättetuja. Alla 3 tujahäck sorter skiljer sig åt.

PLANTERA TUJAHÄCK FÖR DIREKT INSYNSSKYDD?

Kanske den lättaste häcken för att åstadkomma direkt insynsskydd. Plantera en höjd över 150cm och du har direkt avskildhet i din trädgård. De två mest sålda häcktuja är:

  • thuja smaragd
  • thuja brabant

Skillnaden mellan dessa två sitter i färgen, hur snabbt de växer och formen på dem.

Smaragden har en ljusare grön färg, växer långsamt (15-20cm per år) och är konformad. Den växer väldigt kompakt. Vill du däremot ha en stram tät fyrkantig häck som är snabbväxande är Thuja Brabant ett mer passande val. Brabanten är billigare eftersom det inte tar lika lång tid för den att växa sig till en säljbar höjd här på vår odling. Många finner Brabanten gles och yvig, detta beror på hur man har odlat Thujan. Har den på odlingen blivit klippt eller inte?

Alla våra thujor blir i genomsnitt klippta 2 gånger per år och detta gör att de redan från början växer sig täta. Klippta thujor växer i genomsnitt 2 år längre här på vår odling än icke klippta Thujor. Du kan se skillnaden genom att titta på huvudstammen av thujan. PÅ en oklippt thuja ser du hela huvudstammen genom barren och den ser genast tunn och gles ut. Medan hos en klippt Thuja är detta inte fallet utan den är tät och fin och du kan inte se huvudstammen genom barren. En häckthuja på 175-200cm höjd har i genomsnitt växt 5-7 år på vår odling innan den säljs vidare.

TITTA PÅ VIDEON FÖR ATT FÅ EN UPPFATTNING AV HUR DET GÅR TILL PÅ VÅR ODLING. HAR NI NÅGON GÅNG VÄGARNA FÖRBI SÖDRA HOLLAND OCH VILL BESÖKA VÅR ODLING? SÄG BARA TILL! NI ÄR HJÄRTLIGT VÄLKOMNA.

HUR TÄTT SKA MAN PLANTERA THUJA?

Detta är en vanligt förekommande fråga och svaret beror dels på vad du personligen är ute efter och hur din budget ser ut.

Vill du direkt vid plantering ha en häck som ger insynsskydd rekommenderar vi att du planterar rotklump emot rotklump. Vid höjden 150/250cm behöver du vanligtvis 2-2,5 plantor per meter. Rotklumpen är ca 40/50cm bred. Vissa plantor är dock så stora och breda att du endast behöver 1,5 planta per meter. Dessa Thujor är kanske dyrare per styck men å andra sidan behöver du mindre plantor per meter. Därför är det viktigt att man inte bara tittar på styckepriset utan även på den totala kostnaden för hela häcken.

För en tätare häck från början behöver du mer plantor än en mindre tät häck som behöver några år på sig för att växa sig till en tät häck.

Mer insynsskydd från början betyder att du behöver en lite högre budget eftersom du behöver mer Thujor. Men då har du också direkt en riktigt tät och fin häck som skyddar helt mot insyn.

TUJAHÄCKEN ÄR KANSKE DEN MEST PLANTERADE HÄCKEN I SVERIGE

Om du nu bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Karlstad spelar ingen roll, våra thujor levereras alltid gratis hem till dig. Har du inga gröna fingrar utan känner att du vill ha hjälp med plantering så har vi ett nätverk av trädgårdsmästare i Sverige som kan plantera professionellt åt dig.

Brabant växer snabbt och är idealisk för en tät fyrkantig häck. Och den snabbväxande jättetuja är med sin mörkt gröna färg och härliga doft en bra alternativ till den vanligtvis dyrare idegranen.

Om du beställer via oss riskerar du ingenting. Vi erbjuder dig möjligheten att betala efter leverans så att du först ska få se dina thujor.

Har du en specifik fråga angående thujahäck, ring då kostnadsfritt till någon av våra thujaexperter på telefonnummer 020 – 11 777 1 eller via mail info@plantinavia.se

Thujahäck Guide