0
  • Jättetuja (Thuja Plicata ‘Martin’)

Jättetuja (Thuja Plicata ‘Martin’)

fr. 125 kr

jattetuja
jättetuja häck 200cmjättetuja 200 250cm

Thuja Martin (Thuja plicata “Martin på Latin”, jättetuja på Svenska) är fortfarande en relativt okänd thujasort som allt oftare planteras på grund av det allt mildare klimatet i Skandinavien. Det är den mest snabbväxande barrväxten i vårt sortiment och kan växa 30-50cm per år. Den uppskattas för sin djupa gröna färg och dess underbara doft. Med den här typen kan du skapa den mest eleganta fyrkantiga häcken av alla thujasorter! Eftersom det här handlar om en thuja plicata (jättetuja), som i motsats till den mer vinterhärdiga occidentalis (brabant och smaragd), rekommenderar vi att du i förväg kollar upp vilken växtzon du bor i eftersom thuja Martin är något mindre vinterhärdig.

1 Välj Odlingssätt

2 Välj Kvalitet

3 Välj Höjd

4 Hur tätt vill du plantera

Direkt insynsskydd (3 st. p / mtr)
Antal >50 >90 >180 >270
Pris per styck125106103100
Antal >40 >80 >160 >240
Pris per styck175149144140
Antal >25 >35 >60 >120
Pris per styck280238231224
Antal >20 >30 >60 >90
Pris per styck325276268260
Antal >20 >40 >70 >100
Pris per styck435370359348
Antal >15 >30 >50 >80
Pris per styck535455441428
Nollställ

Offert

Fraktfritt söder om linjen Karlstad – Uppsala. Nästa leverans: våren 2018

  • Vecka 37
  • 1-3

Få din offert direkt via mejl för Jättetuja (Thuja Plicata ‘Martin’)


Denna mörkt gröna jättetuja passar väldigt bra för en extremt tät fyrkantig häck. Jättetujan härstammar från en annan tujafamilj än Smaragd och Brabant. Jättetujan växer snabbare och har mörka gröna glänsande barr. Ett annat specifikt kännetecken är jättetujans härliga doft efter beskärning.

Eftersom jättetujan härstammar från en annan plicate familj, är den lite mindre tålig för vinter än tuja Brabant och Smaragd, men kan ändå stå emot vintrar på -20 till -25 grader. Om Martin är planterad på ett skyddat ställe med lite eller ingen vind, kan denna alltmer populära tuja klara även kallare temperaturer.

Jämför man Martin med brabant och smaragd finns en rad skillnader. Färgen är mörkt grön, och ger häcken ett flott formellt utseende. Därför används denna tuja ofta som ett alternativ till den dyrare taxus. Jättetujan är den snabbast växande häcken av alla tre. I näringsrik jord kan jättetujan växa 40 till 60cm per år.

En annan viktig egenskap hos Jättetujan Martin är att den har väldigt liten mottaglighet för sjukdomar. Efter planteringen finns det väldigt lite att oroa sig för. Vattna den med en droppslang eller bevattningssystem, se till att gödsla tillräckligt på våren och du kan njuta av en vacker tät tuja-häck i åratal.

Plantering av jättetuja

Våra tujor levereras färska från odlingen i säckväv. Storleken på roten beror på storleken på trädet och varierar från 25 cm till 60 cm i diameter. Se alltid till att ha grävt ett planteringsdike i förväg som är ca 20 cm bredare och djupare än roten och blanda jorden väl. Vid dålig genomtränglighet se till att ha dränage så överflödigt vatten (regn) kan rinna bort. Plantera Tujan så snabbt som möjligt efter att den har blivit levererad. Lämna dem inte horisontellt för länge eftersom solen kan bränna dem. Låt dem helst stå upprätt bredvid varandra. Blanda jorden från din trädgård med en speciell planteringsjord som innehåller kompost och näring så din tuja får en näringsrik start. Fyll diket med vatten så att rötterna kan suga åt sig. Använd en droppslang/sprinkler med tidsklocka som sörjer för en balanserad bevattning 2 till 3 gånger i veckan.

SKÖTSEL

Jättetujan kräver inte mycket skötsel, men sammansättningen av fukt och luft måste balanseras. Till exempel, Det finns inte tillräckligt med luft i blöt jord och det hindrar rötterna från att utvecklas. Resultatet skulle orsaka föruttnelse av rötterna som skulle leda till att din planta dör. Lerig jord, organisk sandig jord eller en lös yta med en pH balans av 5.5 / 6.5 är idealisk för Tujan. Rekomenderat att gödsla plantan i mars och April och igen i Juni/Juli. I Mars/April kan du tillsätta Epsom-salter för att förhöja färgintensiteten om Tujan börjar se lite grå ut eller tappa barr. Det finns bra jordprodukter tillgängliga som är särskilt anpassade för barrträd. De innehåller rätt näringsämnen i rätt propotioner. Du bör också överväga att gödsla din tuja. Detta glöms ofta bort eller avfärdas som oviktigt. Speciellt för dessa växter är det av avgörande betydelse att ge dem tillräckligt med näring eftersom det finns mycket konkurrens i din trädgård.

Generellt beskärs thujan två gånger om året för att skapa en fin tät fyrkantig jättetuja häck.

Beskär den första gången i juli före årets längsta dag och andra gången i september. Du måste också beskära dem när du planterar dem. Beskär inte ända ner till veden, då de resulterande kala fläckarna inte kommer att producera nya skott. När en häck nyligen är planterad kan du börja beskära sidorna av häcken till en något spetsig form. Botten på häcken bör vara aningens vidare än toppen. På detta sätt kommer det alltid att komma tillräckligt med ljus i botten på häcken och den kommer inte växa bar eller tunn. Toppen på plantan kan beskäras när häcken har nått önskad höjd. Det är ett misstag att tro att när plantan blir brun från insidan att det beror på kvaliten på plantan. . När plantan inte får något eller tillräckligt med ljus tappar den sina löv eftrsom löven inte tjänar sitt syfte längre. Detta gäller även barrträd. Bara genom att beskära reglbundet kommer häcken skapa en sån tät exteriör att man inte längre kan se trädets inre del. Så se till att beskära häcken åtminstånde två gånger per år för att få en kompakt tät och fin häck. Använd alltid rätt redskap för underhåll och klippning. Se till att ditt verktyg är vasst och rent. Detta förhindrar fransiga sår och sjukdomar.

Visa zonkarta

Visa Zonkarta

Video's

Jättetuja 200-250cm

Plantering av tujahäck

En Dag på vär Thuja Plantskolan