Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd.
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller nästintill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbokshäck
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Syrenhäck
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Hem Skötselråd
Rensa upp planteringsstället. Ta bort sten, ogräs och låt inte gräs växa närmare än 50cm från häcken. Gräs och ogräs är en riktig energi och vatten tjuv och kan påverka häcken negativt under etableringstiden.
Gräv ett dike som är minst 20cm bredare och 5cm djupare än rotklumpen. Rotklumpens storlek hittar du på produktsidan för dina plantor. I vår lätta 4-stegs konfigurator klickar du bara på den höjd och kvalitet du har och kikar på de små ikonerna under bilden på plantan. En av dessa ikoner visar rotklumpens maximala diameter.
Det är viktigt att luckra upp jorden i botten av diket så att rötterna lätt kan tränga in. Om man använder en grävmaskin för att gräva diket måste man vara försiktig. Grävmaskiner packar ihop dikesbotten och detta kan göra det svårt för rötterna att tränga in eller för vatten att rinna ut när det regnar. Försäkra dig om att det är väldränerat och att vattnet inte blir ståendes i diket.
Ska du plantera i en upphöjd låda, kruka, mur eller annan anordning ovan jord. Tänk då på att isolera insidan av dessa lådor eftersom att rötterna blir känsligare för kyla när de inte har den varma jordmånen omkring sig.
När din häck kommer från vår plantskola och allt är förberett i din trädgård är det dags att börja plantera. Följ dessa tips för att säkerställa att din häck får en bra start:
För att säkerställa att häcken blir fyllig och frisk det första året efter plantering är det några viktiga saker att komma ihåg. Följande råd är avgörande under den period då rötterna etableras.
Ta bort nytt ogräs/gräs så fort du kan det stjäl vatten och näring från häcken.
I allmänhet innehåller planteringsjord tillräckligt med näringsämnen för häcken det första året. Så vi rekommenderar att inte gödsla första året. Men vid långsam tillväxt eller onormal bladfärg kan ett balanserat, organiskt gödningsmedel ge fördelaktig styrka men övergödsla aldrig.
Ge de nyplanterade plantorna tid att skapa starka rötter innan du klipper dem. Du behöver bara ta bort vissnade eller sjuka grenar första året. från år 2 börjar du att klippa häcken.
Använd en kratta för att regelbundet ta bort löv och grenar som fallit av antingen efter klippning eller naturligt runt häcken. Detta håller det snyggt och förhindrar skadedjur.
I början av våren (vårvintern), innan ny tillväxt startar, klipper du av frostskadade grenar eller skott precis ovanför den nya tillväxten. Snabbväxande thujor kan med fördel även klippas ytterligare en gång i september. Avenbok är blödare och får endast klippas under JAS-perioden varje år.
Det är helt normalt att plantorna tappar färg, blir lite bruna, gula och slokar efter plantering. De lägger nu all sin energi på att rota sig och blir återigen gröna och fina så fort de har etablerat sig ordentligt.
Ett omdiskuterat ämne. Vi rekommenderar att du täcker dina plantor om du vet med dig att det blåser mycket eller om du har en nyplanterad lövhäck. Thujor och Idegran kan få brännskador om det blir soligt och marken fortfarande är frusen. Det skadar aldrig att täcka dem mot den starka vårsolen för att förhindra tjältorka.
Det beror på sort, höjd och kvalitet. I vår lätta 4-stegs priskonfigurator kan du lätt se antal plantor du behöver. Fyll bara i vilken kvalitet och höjd du vill ha och fyll sedan i antal meter häck du ska plantera så räknar konfiguratorn ut priset och antal plantor åt dig. Så kan du lätt välja mellan olika höjder och kvaliteter för att se hur priset och antal plantor per meter ändras.
Du får aldrig sätta fler plantor än vad vi rekommenderar men du kan alltid välja att sätta färre plantor om du önskar. Då tar det bara längre tid innan du får en tät häck.
Krukodlade plantor kan planteras från tidig vår till mitten av hösten när jorden är tillräckligt varm för att rötterna ska växa bra. Om du har barrotade plantor, alltså plantor utan jord runt rötterna är det bäst att plantera dem på senvintern eller tidig vår när de är vilande. Det kan dock vara utmanande att plantera sådana växter i Skandinavien, risken för problem är tyvärr stor på barrotade växter. Men häckar med jord runt rötterna (rotklump) kan planteras både vår och höst.
De klarar en vecka ovan jord om du vattnar och ger dem lä och skugga.
Nej, klippa gör du från år 2 när de har etablerat sig.
Detta ska sitta kvar.
Nej använd en bra planteringsjord och gödsla från år 2.
Nej vänta med detta tills häcken har etablerat sig. Det är svårt att hålla koll på den viktiga bevattningen annars och risken för kvävebrist är stor. Från år 2 eller 3 kan du använda detta.
Nej vår droppslang ska ligga ovan jord intill stammen på plantorna.
När du planterar en häck mot grannen är det viktigt att välja lämplig häcka och placering för att säkerställa insynsskydd samtidigt som du vill bevara en god relation med grannen. Välj en häck som växer jämnt och skapar en tät barriär utan att invadera din grannes tomt. Håll ett lämpligt avstånd från tomtgränsen för att undvika framtida konflikter, vanligtvis rekommenderas ett avstånd på runt halva häckens fulla bredd. Kommunikation med grannen om val av häckar och placering kan också vara viktig för att undvika missförstånd eller osämja.
När du står inför valet av vilken häck du ska plantera, öppnar vårt utbud av häckväxter upp ett antal fantastiska alternativ. Oavsett om du föredrar den eleganta och täta naturen på avenbok, den snabbväxande karaktären på thuja, eller den frodiga och gröna atmosfären som bokhäcken skapar, har vi det utbud du söker.
Syrenhäcken doftande blommor, idegranshäckens robusthet, lagerhäggens glansiga blad och ligusterhäckens mångsidighet är också populära häckar vi har i vårt sortiment. Varje häck har sina egna unika fördelar och skötselbehov, så välj noga och låt din personliga stil, klimatet och behoven i din trädgård avgöra valet av den perfekta häcken.
När du planterar en häck i en sluttning är det viktigt att förbereda terrängen och välja häckar som passar sluttningen. Börja med att rensa området från ogräs och lossa försiktigt jorden för att säkerställa god dränering. Välj häckar som trivs i sluttningar och som även kan bidra till att minska erosion. Placera dem på rätt avstånd för att säkerställa god tillväxt och etablering.
Efter plantering, håll jorden fuktig Regelbundet underhåll kommer att säkerställa en hälsosam och vacker häck som gradvis kommer att fylla sluttningen med grön skönhet.
För att skapa en frodig och vacker häck är det viktigt att följa några enkla steg.
Genom att följa dessa steg kommer du att kunna skapa en vacker, välskött häck som kommer att förbättra utseendet på din trädgård. Planering, korrekt plantering och skötsel är nyckeln till att skapa en elegant, väldefinierad häck som kommer att glädja dig i många år framöver.
0 växter
Inga produkter i varukorgen.
0 kr