Rotbeskärning och omplantering

rotklump-thujor

Odlas snabbt

Säg att en thuja växer runt 50 cm om året, då tar det runt 2-3 år för en sådan planta att bli runt 150-175 cm. Många odlingar vill ha höga plantor snabbt, eftersom de säljer bra när de har en höjd kring 175cm. De odlas snabbt, ofta med extra gödning för att nå den säljbara höjden snabbare. Då tas växten upp genom att man skär av rötterna och tillsammans med en klump jord viras allt in i ett tygstycke. Problemet när man inte beskurit roten förut, är att plantan inte har så mycket andra rötter som kan ta upp näring och fukt ur jorden. Växten får problem att rota sig, de tjocka avskurna rötterna får svårare att försörja plantan och många dör.

Kompromissad kvalitet

Det som händer med en sådan planta när den sålts och skall planteras om, är att den blir stressad. All energi växterna kan uppbåda går till rotningsprocessen. Det kan ta 1-2 tillväxtperioder innan den hunnit att ta igen sig. Det kluriga är att ofta kan man inte se skillnad på en sådan häckväxt förrän efter några månader, eftersom den först då blir blek och har inte växt någonting eller mycket lite. Köp bara häckplantor av odlare som kan svara på hur länge plantan växt och hur den odlats!

Rotbeskära

Ju äldre en häckväxt är, desto viktigare är det att rotbeskära eller omplantera den. Det är skillnad på att rotbeskära och att plantera om. En rotbeskärning går till så att en speciell u-formad kniv skär ner i jorden runt rotklumpen så att man skär av alla rötter som inte ryms i u-formen på kniven. Då växer ett nätverk av nya små rötter ut och det man gör är att man samlar all kraft i rotklumpen som bildas. Då kommer plantan fullkomligt att explodera i jorden när den tillslut blir planterad och väl får slå rot. Det kommer att vara lätt för plantan att ta upp näring och vatten ur jorden.

Omplantera

När man omplanterar så skär man också av rötterna, plantan tas upp och planteras om på ett helt annat ställe. Effekten blir då att den slutar växa ett tag för att koncentrera krafterna till rotklumpen för att bilda nya rötter. Många odlare använder inte denna metod för de vill ju ha höga plantor snabbt som kan säljas av i den takt som de når önskad höjd. Problemet med en snabbodlad växt är ju att den inte är lika stark och motståndskraftig. Den är tunn i stam och grenar och växer inget alls eller mycket lite under lång tid framöver.

Kvalitet lönar sig

Köper man plantor som blivit rotskurna eller omplanterade så är de väl förberedda för sin nya sin nya omgivning. Rotklumpen är tät med ett fint nätverk av rötter, stammen är kraftig och själva växten är grön och ser frisk ut! Ett träd på 2,5-4 meter har blivit omplanterad upp till 4 gånger på Plantinavias odling. Omplanterade växter är ofta dyrare, men man ser skillnad i kvalitet.

Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.